Pétur Sakari niittää menestystä maailmalla

Pétur Sakari niittää menestystä maailmalla

Maailman menestynein urkutaiteilija Olivier Latry kutsui suomalaisen urkuvirtuoosin Pétur Sakarin esiintymään tammikuussa 2017 Pariisin Notre Damen katedraaliin – paikkaan, jonne kutsun saavat vain harvat ja valitut. Sitä ennen Sakari toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa ja konsertoi yhdessä sopraano Soile Isokallion kanssa Kallion kirkossa 22.10.2016.

Pétur Sakarilla on pitänyt viimeisen vuoden ajan kiirettä – hyvää sellaista. 24-vuotiaan urkutaiteilijan ura on lähtenyt entistä kiivaampaan nousuun. Tammikuussa on odotettavissa jättipotti, sillä urkuvirtuoosi on kutsuttu esiintymään soolokeikalle Pariisin Notre Damen katedraaliin. Kutsu tuli urkutaiteen kovimmalta kansainväliseltä nimeltä, maestro Olivier Latrylta.

– Oli aika sensaatiomainen fiilis, kun Latry esitti kutsun. Se pisti tämänkin pojan hiljaiseksi pitkästä aikaa, Sakari naurahtaa.

Latry on Notre Damen kunniaurkuri ja soittaa katedraalissa aina, kun muulta konserttitoiminnaltaan ehtii. Kyseessä on iso debyytti, sillä katedraalissa esiintyvien listaa seurataan ympäri maailman ja kutsun konsertoimaan saavat vain harvat ja valitut.

– Notre Damen urut ovat maailmankuulut, joka ikinen haluaisi päästä soittamaan niitä, Sakari kertoo.

Itse katedraali on Pétur Sakarille tuttu, sillä hän on opiskellut Pariisissa maailman huippuopettajien, muun muassa Vincent Warnierin and Thierry Escaichin johdolla.

– Myös Notre Damen kunniaurkurit Johann Vexo ja Vincent Dubois ovat toimineet opettajinani. Heidän minulle pitämänsä tunnit on poikkeuksellisesti järjestetty iltamyöhään katedraalin sulkemisen jälkeen pimeän maagisessa Notre Damessa, Sakari kertoo.

Ensikonsertti jo 13-vuotiaana

Sakari on vasta 24-vuotias, mutta hänellä on jo pitkä ura urkujen parissa: Sakari soitti ensimmäisen konserttinsa 13-vuotiaana, jonka jälkeen hänet kutsuttiin Turun urkujuhlille Vuoden nuoreksi taiteilijaksi.

Kiinnostus urkuihin syntyi 3-vuotiaana Rodoksella.

– Isän pianotrio oli siellä matkalla, ja menimme kuuntelemaan urkukonserttia siihen yhteen katoliseen kirkkoon, jossa oli urut. Vanhemmillani ei varmaan ollut aavistustakaan siitä, miten se tuli vaikuttamaan. Sen jälkeen urut eivät jättäneet minua rauhaan hetkeksikään. Muistan edelleen tunnelman ja valokuvamaisen näkymän tilaisuudesta, Sakari kertoo.

– Urkujen sointimaailma on uniikki, jos sitä vaan osaa hyödyntää. Valitettavasti yleensä kuullaan promille siitä kaikesta, mikä uruilla on mahdollista, Sakari sanoo.

– Suomessa urut ovat marginaalinen soitin, ne ovat jääneet kirkkojen takaseinälle, varjoon. Täällä on pitänyt tehdä paljon työtä sen eteen. Muualla urut ovat soitin siinä, missä muutkin, Pétur Sakari sanoo.

Sakari on tällä hetkellä ainoa suomalainen urkuri, jolla on kansainvälinen levytyssopimus BIS Recordsin kanssa. Sopimus sai alkunsa, kun hän sai ensimmäisenä pohjoiseurooppalaisena urkurina levytyskutsun Pariisiin maineikkaaseen St.Étienne-du-Mont -kirkkoon.

Kauan kaavailtu yhteistyö Soile Isokosken kanssa

Lokakuun 22. päivä Pétur Sakari esiintyy Helsingin Kallion kirkossa yhdessä sopraano Soile Isokosken ja huilisti Mari Uusitalon kanssa.

Sakari on tutustunut Isokoskeen jo nuorena isänsä kapellimestari Petri Sakarin kautta. Yhdessä he eivät ole kuitenkaan koskaan aiemmin esiintyneet.

– Soile on pitkän aikaa puhunut siitä, että tehdään joskus jotakin yhdessä, mutta hänellä on ollut tiukka kalenteri ja teini-iässä minulla alkoivat sitten omat kuviot. Erikoislääkäri Miikka Peltomaa, joka on mukana tapahtumassa, kysyi, olisinko kiinnostunut soittamaan hyväntekeväisyyskonsertissa ja jos olisin, kenen kanssa haluaisin esiintyä, Sakari kertoo.

Hän toivoi Isokoskea, ja tällä kertaa toive toteutui.

Sakari on mukana Aivosäätiön hyväntekeväisyyskonsertissa, koska hän kokee jo pelkästään itsensä kautta, että musiikilla on merkittävä vaikutus ihmisen, ja erityisesti aivojen hyvinvoinnille.

– Minulle tehtiin muutama vuosi sitten aivojen MRI-kuvaus, jolla suljettiin tiettyjä asioita pois. Mitään ei löytynyt ja oireetkin ovat kadonneet, mutta hauskaa oli kokeneen neurologin kommentti siitä, että aivoni olivat poikkeuksellisen hyvännäköiset ja hyvässä kunnossa. Neurologi totesi, että ei ole muuta vaihtoehtoa kuin että musiikki on tehnyt tämän, Sakari kertoo.

– Ihminen ei voisi hyvin, jos elämässä ei olisi kiinnekohtia ja taide on niistä yksi iso. On erittäin tärkeää, että tutkittaisiin lisää sitä, miten musiikkia voitaisiin hyödyntää terveydenhuollon piirissä.

Sakarilla musiikki on osa koko elämää, ei vain työtä. Mutta ihan koko ajan päässä ei kuitenkaan ole hyvä soida.

– Muusikko kaipaa myös tosi paljon hiljaisuutta, Sakari naurahtaa.

Vapaa-ajallaan Sakari harrastaa lentämistä ja opiskelee myös ammattilentäjän tutkintoa – huvin vuoksi.

Aivosäätiön hyväntekeväisyyskonsertti järjestetään 22.10.2016 klo 18–19.30 Kallion kirkossa.
Liput
http://www.ticketmaster.fi/event/189621 tai puhelinpalvelu 0600 10 800 (1,98 euroa/min+pvm).  


Aivot ovat tärkein omaisuuteemme ja toimintamme ainutlaatuinen ohjausyksikkö. Aivot tekevät ihmisestä ihmisen. Suomen Aivosäätiö tukee lahjoitusvaroin aivojen ja hermoston toiminnan sekä sairauksien tutkimusta ja tuo tutkimustulokset sinunkin avuksesi.

Takaisin