Alzheimer-kuukausi
Alzheimer-kuukausi
Lähes joka viides suomalainen kuolee muistisairauteen.
Parantavaa hoitoa ei ole – vielä.
Muistisairauksista kärsii Suomessa noin 200 000 ihmistä, ja määrä on kasvussa.
Yleisin muistisairauksista on Alzheimerin tauti, jonka vastaisen taistelun päivää vietetään maailmanlaajuisesti 21.9.
Muistisairauksiin ei vielä ole olemassa parantavaa hoitoa. Se tarkoittaa, että ne johtavat sairastuneen kuolemaan, keskimäärin kahdeksassa vuodessa. Parantavat hoidot voidaan löytää vain tutkimuksen avulla.
Jorma Uotinen: ”En pelkää kuolemaa, kunhan tietoisuus elämästä pysyy loppuun asti”
”Minä uskon lääketieteeseen ja hyvään hoitoon. Sanotaan, että ihminen taisteli jotain sairautta vastaan, ja toki omalla asenteella on vaikutusta. Mutta lääketiede se todella taisteli hänen puolestaan. Nyt kaikki lahjoittamaan aivotutkimukseen. Mitä enemmän tiedämme, sitä parempaa elämää ihmiset voivat elää.”
Lue Jorman haastattelu
Suomalainen muistisairauksien tutkimus on korkealaatuista, ja tutkijamme työskentelevät päivittäin parantavien hoitojen löytämiseksi.
Rahaa kuitenkin tarvitaan, sillä valtion ja yritysten rahoitus tutkimukseen on laskenut dramaattisesti. Aivosäätiö on Suomen ainoa aivotutkimukseen erikoistunut säätiö. Tavoitteenamme on tulevaisuuden Suomi, jossa muistisairauksiin on löydetty parantavat hoidot.
Muistisairaudet voidaan voittaa. Yhdessä voimme turvata tutkimukselle sen tuen, mitä se tarvitsee. Lahjoittamalla annat toivoa meille ja tuleville sukupolvillemme.
Lahjoita aivotutkimukseen
Webinaaritallenne: Alzheimer-hoidon käännekohtia: Mitä tutkitaan juuri nyt?
Ennätysmäärä yleisöä kerääntyi kuulemaan Eino Soljen innostavaa ja toivoa herättävää puheenvuoroa ajankohtaisesta Alzheimer-tutkimuksesta ja hoidon tulevaisuudesta.
Katso tallenne
Milloin uusia lääkkeitä Alzheimerin tautiin?
Alzheimerin taudin aiheuttamia oireita on pystytty lievittämään lääkkeillä yli kahdenkymmenen vuoden ajan, mutta sairauden pysäyttävän hoidon kehittäminen on osoittautunut haastavaksi.
Lue artikkeli
”Ole Läsnä” – Tomi Korhosen kokemuksia muistisairaan omaisena
Tomi Korhosen isä sairastui monimuotoiseen muistisairauteen yli kymmenen vuotta sitten. Vuosien varrella Tomi on oppinut, mikä on kaikkein tärkeintä sairastuneen tukena ollessa: läsnäolo.
Lue artikkeli
Kaksi lupaavaa lääkettä Alzheimerin taudin hoitoon tuovat uutta toivoa
Tähänastinen Alzheimerin taudin hoito on keskittynyt vain sen oireiden hoitoon. Viime vuosien lääkekehitys on kuitenkin tähdännyt taudin etenemisen hidastamiseen ja tunnettujen juurisyiden hoitamiseen.
Lue artikkeli
Alzheimerin tauti
Alzheimerin tauti on hitaasti ja tasaisesti etenevä muistisairaus, jonka yleisyys kasvaa voimakkaasti iän myötä. Sairauden ensimmäinen ja merkittävin oire on muistin heikentyminen. Taudin edetessä ilmaantuu myös muita oireita, kuten kielellisiä vaikeuksia, haasteita organisointikyvyssä ja aloitteellisuudessa sekä myöhemmin monissa käytännön asioissa ja päivittäisissä perustoiminnoissa.
Lue artikkeli
Alzheimer-kuukaudessa mukana
Maria Guzenina @maria_guzenina
”Äiti on ollut minulle se tärkeä tuki-ihminen, nähnyt kasvuni eri vaiheet ja tietää historiani. Hän osaa aina suhteuttaa murheet ja ilot mittakaavaansa. Sanon ’osaa’, vaikka ei hän enää osaa.
Tämä on se suru. Menetät läheisessä ihmisessä ne monet piirteet, jotka tekevät hänestä sen mikä hän oli, vaikka hän on edelleen täällä.”
Oona Klemetti @oonakle
”Iskän muistisairaus tuntui kuin se olisi ollut kuin palapeli, josta pikkuhiljaa otettiin paloja pois. Aluksi vielä koko kuva hahmottui. Mutta sitten vuosien varrella niitä paloja oli otettu vaan niin paljon pois, että ei enää hahmottanut koko kuvaa. Pala palalta hän katosi.”
Paula Mäkipelto @metelinmaki
”Vuosi sitten, äiti ei vielä halunnut hyväksyä sairastumistaan. Piti diagnoosia valheellisena ja vääränä, ei kokenut tarvitsevansa lääkkeitä tai apua. Vuoden kuluessa sairaus on edennyt siihen pisteeseen, ettei äiti enää vastustele, on jollain tasolla hyväksynyt asian. Tai sitten ei vain muista enää laittaa kampoihin.
Aina joissain hetkissä, sieltä kaiken takaa näkyy pilkahdus entisestä.
Äidistä, joka joskus oli.”
-Paula Mäkipelto, muistisairaan tytär.
Saimi Hoyer @saimihoyer
”Äiti kuoli muistisairauteen, Lewyn kappale-tautiin. Epäreilua, ajattelin silloin, sillä lähes 50 vuotta hän teki töitä juuri muistin kanssa, näyttelijänä. Tänä päivänä ymmärrän, että muistisairaus voi puhjeta kenellä vain.
”Saimi, kohtaa asiat kirkkain mielin”, sanoi äiti minulle usein. Jotta me ja meidän jälkeläisemme sekä kaikki kanssaeläjät nyt ja tulevaisuudessa voisimme elää kirkkain mielin, annetaan lahja muistisairauksien tutkimukselle.”
Satu Mali @satumali
”Äitini sairastui todella nuorena, vähän yli viisikymppisenä, varhaiseen Alzheimerin tautiin. Se tuli kaikille yllätyksenä. Kyllä sitä nyt nelikymppisenä miettii, että mitäköhän sitä itsellä on edessä.”
– Satu, muistisairaan tytär
Hanna Jensen @_hannajensen_
”Ihmisen aivot ovat monimutkainen ja poikkeuksellinen elin, jonka merkitys ihmisen elämälle on perustavanlaatuinen. Tästä syystä on turvattava, että monipuoliseen aivotutkimukseen on kunnolla rahoitusta nyt ja tulevaisuudessa.”