Taru Narvanmaa Aivosäätiön valtuuskuntaan

Narvanmaa tuo mukanaan pitkän kokemuksen varainhallinnasta sekä omakohtaisen kokemuksen aivosairauden kanssa kamppailusta. Yli kymmenen vuotta sitten tapahtuneen aneurysman puhkeamisen seurauksena Narvanmaa on joutunut opettelemaan uudenlaista elämää ja sen seurauksena kokee aivosairauksien tutkimuksen tukemisen entistä tärkeämpänä: ”Minulle kävi näin, mutta jollekin muulle olisi voinut käydä paljon pahemmin”, hän muistuttaa aivotutkimuksen tärkeydestä.


Teams-ruudulle ilmestyy hymyilevä Taru Narvanmaa suoraan Turun saaristosta. Isot ikkunat avautuvat saaristomerelle ja ulkona näyttää pian tiputtelevan sadetta. Narvanmaa on Åbo Akademin kauppatieteiden kasvatti, ja hän teki yli 20 vuotta kestävän uran rahoitus- ja vakuutusalalla. Viimeisimpänä hän toimi Aktia Henkivakuutuksen toimitusjohtajana ja Aktia Pankin varatoimitusjohtajana. Rahoitusalan ura sai kuitenkin jäädä, kun eräänä tuiki tavallisena päivänä Narvanmaan elämään asteli vieras, jota meistä kukaan ei haluaisi: aivosairaus ilmoitti olemassaolostaan.

Elämä mullistui kesken kuntosalitreenin

Kymmenen vuotta sitten kesken kuntosalitreenin Tarun aivoissa puhkesi aneurysma aiheuttaen aivoverenvuodon. Aluksi Narvanmaa epäili päänsäryn ja huonovointisuuden johtuvan auringonpistoksesta. Epäily muuttui pian todelliseksi huoleksi, kun toinen puoli kasvoista alkoi roikkua.

Narvanmaa kiidätettiin sairaalaan, ja tutkimuksissa selvisi, että keskimmäinen aivovaltimo oli puhjennut ja verta vuosi lukinkalvon alle. ”Onneksi meillä niin hienosti hoidetaan neurologisia potilaita ja osataan tehdä aivokirurgisia toimenpiteitä”, Taru kertoo. Hän pääsi nopeasti leikkaussaliin ja puhjennut valtimo saatiin paikattua.

Aivoissa piilevä tuntematon riski

Aneurysman puhkeamisen seurauksena Narvanmaalle jäi vasemmanpuoleinen halvaus, joka on pakottanut opettelemaan uudenlaista arkea. Kävely on yhä hankalaa toiseen säärilihakseen jääneen halvauksen takia ja hän käyttääkin keppiä liikkumisen avuksi. Myös ura rahoitusalalla sai jäädä. ”Onneksi ei tullut vakavampaa vauriota kuin tämä. Olisi voinut käydä paljon pahemminkin”, Narvanmaa toteaa.

Vuosittain Suomessa kuolee 500 ihmistä aneurysman puhkeamiseen ja vuodosta toipuvia on noin saman verran. Epäillään, että jopa 100 000 suomalaista kantaa aneurysmaa, mutta vain yksi sadasta puhkeaa. Toistaiseksi ei pystytä seulomaan taudin kantajia väestöstä, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, eikä sitä, mikä aneurysma puhkeaa ja mikä ei.

Aivosairaus koskettaa perhettä monessa polvessa

Narvanmaa kokee Aivosäätiön tehtävän erityisen tärkeänä oman elämän mullistavan kokemuksensa kautta, mutta myös perhettä monessa polvessa koskettavien aivosairauksien takia: anoppi sairastaa Alzheimerin tautia ja kummitäti menehtyi hermoston rappeuttavaan ALS:iin.

Myös huoli lapsista ja lapsenlapsista on läsnä oman aneurysman takia. Vaikka varsinaista yksittäistä aneurysmageeniä ei ole pystytty paikantamaan, niin perimällä on todettu olevan vaikutus sairauteen. ”Heräsi huoli omien lasten aivoterveydestä, että voiko heillä olla tikittävä pommi aivoissa. Toisaalta jos ei sitä kuitenkaan pystytä korjaamaan niin olisiko tietämättömyydessä kuitenkin helpompi elää”, Narvanmaa toteaa.

”Toivon mukaan jossain kohtaa tutkimus johtaa ihan konkreettisiin toimenpiteisiin, joilla saadaan estettyä tai ainakin parannettua näitä vaikeita sairauksia.”

Panostus lääketieteellisen tutkimukseen

Aivosäätiöllä Narvanmaa toivoo voivansa tuoda oman ammattitaitonsa ja kokemuksensa hyvään käyttöön: ”Olen täällä, koska haluan edistää tietoisuutta aivosairauksista ja lääketieteellisen tutkimuksen tärkeydestä. Toivottavasti voin kannustaa uusia lahjoittajia mukaan tähän toimintaan.”

Aivosäätiön valtuuskunnan lisäksi Narvanmaa toimii aktiivisesti hänen isänsä perustamassa perheyrityksessä. Vapaa-ajalla aika kuluu kahden lastenlapsen kanssa aikaa viettäen ja kaunokirjallisuutta lukien suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ”jotta kielitaito pysyy vireillä”, hän naurahtaa. Narvanmaa käy myös aktiivisesti uimassa ja kuntosalilla, jotka ovat myös hyviä kuntoutusmuotoja.

Aivosäätiö tukee suomalaista aivotutkimusta lahjoitusvaroin. Säätiö auttaa aivotutkijoita löytämään parannuskeinoja aivosairauksiin, kuten Alzheimerin tautiin, ADHD:hen, ALS:iin sekä MS- ja Parkinsonin tauteihin.

Lähde: https://www.duodecimlehti.fi/duo99345


”Olen täällä, koska haluan edistää tietoisuutta aivosairauksista ja lääketieteellisen tutkimuksen tärkeydestä. Toivottavasti voin kannustaa uusia lahjoittajia mukaan tähän toimintaan.”

 

 

Kuvassa Aivosäätiön Valtuuskunnan jäsen Taru Narvanmaa
Aivosäätiön valtuuskunnan uusin jäsen on varainhallinan ammattilainen ja aivoverenkiertohäiriön kokemusasiantuntija Taru Narvanmaa

Lahjoita aivosairauksien tutkimukseen

Lahjoittamalla autat tutkijoita löytämään uusia hoitoja ja lopulta myös parannuskeinot aivosairauksiin. Tutkimus ei etene ilman rahoitusta – siksi lahjoituksesi on äärimmäisen tärkeä.

Lahjoita

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeemme ilmestyy 8-10 kertaa vuodessa.
Se sisältää uutisia aivotutkimuksesta, tutkijoista ja apurahoista
sekä tapahtumistamme, kampanjoistamme ja muusta toiminnastamme.